Mutfağınızda
Yüzlerce Yemek Tarifi
Sİzi Bekliyor

AŞURE

Written By Swt Bilişim on 21 Kasım 2013 Perşembe | 15:22

Aşure yapmak bana hep zor gelmiştir.Bu yüzden,üzülerek söylüyorum ki bu güne kadar hiç yapmamıştım.Meğer doğru tarif olunca ne kadar kolaymış.Tarif 'Nurlu Mutfak'tan.Çok lezzetli ,çok güzel bir aşure oldu.Gururla komşularıma dağıttım.Eşimden de tam not aldı.Nurlu Mutfak' a çok teşekkür ediyorum.




Malzemeler:

*2 büyük su bardağı aşurelik buğday
*1 küçük su bardağı nohut
*1 küçük su bardağı kuru fasulye
*1 kahve fincanı pirinç
*1 kase sarı üzüm
*1kase küçük doğranmış kayısı
*5,5 su bardağı şeker
*1 su bardağı süt
*1 portakal kabuğu rendesi
*1 tane minik doğranmış elma


Üzeri için:
*Fındık,ceviz,nar taneleri,çam fıstık,tarçın,badem ....


Yapılışı:

1)Bir gece önceden buğdayı yıkayıp geniş bir tencereye koyuyoruz ve bir taşım kaynatıp altını kapatıyoruz.Kapağını kapatıp sabaha kadar böyle bekletiyoruz.
2)Nohut ve fasulyeyi de iyice yıkayıp ayrı tencerelerde birer taşım kaynatıp altını kapatıyoruz ve sabaha kadar bekletiyoruz.
3)Ertesi sabah fasulye ve nohutları iyice pişiriyoruz.
4)Buğdayı ve pirinci oldukça büyük bir tencereye yeterince suyla birlikte koyup iyice pişiriyoruz.
5)Malzemeler  pişerken küçük doğranmış kayısıları ve üzümleri yıkayıp ıslatıyoruz.
6)İyice pişen buğdayın dörtte birini başka bir tencereye alıyoruz ve rondodan çekiyoruz.Daha sonra tekrar buğdayın içine karıştırıyoruz.(bu işlem aşurenin dolapta katılaşıp donmasını önlüyor) Buğday tenceresine fasulye ve nohutları ekliyoruz,beraberce pişmeye bırakıyoruz.Gerektiği kadar sıcak su ekliyoruz.
7)Daha sonra elmayı,kayısıları ve üzümleri ekliyoruz.
8)En son şekeri ekliyoruz.Şeker miktarı kişiye göre değişebilir.Ağız tadınıza göre şeker miktarını belirleyebilirsiniz.Pişerken suyu eksildikçe kontrollü olarak sıcak su ekliyoruz ve dibini tutmaması için sürekli karıştırıyoruz.
9)Aşurenin pişmesine yakın portakal kabuğu rendesi ve sütü ekliyoruz ve pişmişliğini kontrol ettikten sonra ocağın altını kapatıyoruz.
10)Aşureyi kaselere boşaltıyoruz.Üzerini arzu ettiğmiz gibi süslüyoruz.

Not:Aşurenin püf noktası şekeri ve kıvamıdır.Sıcakken fazla gelen şeker soğuduktan sonra az gelebilir.Kıvamı cıvık bir muhallebi kıvamında olmalıdır.Soğudukça katılaşır.Bu ölçüyle 25 civarı (kaselerin büyüklüğüne göre değişir) elde edebilirsiniz.

                                                                        Afiyet olsun:)


SHARE

About Swt Bilişim

0 yorum :

Yorum Gönder