Mutfağınızda
Yüzlerce Yemek Tarifi
Sİzi Bekliyor
Home » » GÜLLAÇ

GÜLLAÇ

Written By Swt Bilişim on 24 Ağustos 2010 Salı | 01:11


Ramazanlarda iftar sofralarının vazgeçilmez tatlılarından güllaç...Nam-değer güllü-aş.Çeşitli kaynaklara göre bu tatlı 15.yüzyılda Osmanlılar tarafından geliştirilmiş.O devirde halk mısır nişastası ve buğday unu karışımından yufkalar yapıp bunları yemek için saklarmış. Ama hava ve güneşe maruz kalan bu yufkalar kuruduğundan, önceleri suya banarak yumuşatmaya başlamışlar, daha sonra da sütle ıslatıp yer olmuşlar. Zaman içinde şeker ve aroma katması için gül suyu eklemişler, sonunda bugün en sevilen Ramazan tatlımız olan ’güllü aş’ ortaya çıkmış. Güllü aş ismi aynen sütlü-aşın "sütlaç" olması gibi, giderek "güllaç" şeklini almış.

6 yaprak güllaç
1 litre süt
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağı iri kıyılmış ceviz
1 paket vanilya
arzuya göre 1-2 tatlı kaşığı gülsuyu (renksiz)

Süslemek için :
kiraz şekerlemesi
yeşil fıstık
nar taneleri        

Süt ve şeker kaynatılır.Ocaktan alındıktan sonra vanilya eklenip karıştırılır.Büyük boy dikdörtgen ya da yuvarlak bir borcama 1 adet güllaç yaprağı iri parçalar halinde kırılıp serilir.Üzerine kepçe ile süt gezdirilir.Tekrar bir güllaç yaprağı alınıp aynı işlem tekrarlanır.Güllaç yapraklarından 3 tanesi tamamlandıktan sonra 1 su bardağı ceviz serpilir.Diğer kalan 3 yaprak güllaç için de aynı işlem tekrarlanır.(Arzu edilirse ceviz konduktan sonra 1-2 tatlı kaşığı gül suyu serpilir.) Kalan süt yavaş yavaş üzerine gezdirilir.Buzdolabında soğutulup yeşil fıstık,kiraz şekeri ve nar taneleriyle süslenir.
SHARE

About Swt Bilişim

0 yorum :

Yorum Gönder