Mutfağınızda
Yüzlerce Yemek Tarifi
Sİzi Bekliyor
Home » » TURUNÇ REÇELİ

TURUNÇ REÇELİ

Written By Swt Bilişim on 13 Kasım 2015 Cuma | 08:49



Evde dolanırken muazzam bir koku burnuma geldi..Kokuyu takip ederek, kendimi mutfakta annemin yanında buldum..Aslında Antalya yöresine özgü olan bir reçel turunç reçeli...Çocukluğumda hatırlıyorum halam, Elmalı'da misafirlerine çikolota gibi kürdanla ikram ederdi..Kürdanla alıp, o reçeli yemek ve ağzında bıraktığı o müthiş aromayı hissetmek mükemmeldi...

Turunç; Turunçgiller adından da anlaşılacağı gibi, bir meyve dizinin baş kahramanıdır.Adı altında portakal, limon, mandalina,greyfurt gibi meyveleri barındırır.. Antalya'nın neredeyse simgesidir..(Daha doğrusu portakal kadar artis değildir..Sinema festivaline adını verememiştir..Antalya'nın gizli kahramınıdır..:))

Antalyalılar turunç reçeline hak ettiği değeri verir, Antalya'nın sembolü yapmışlardır onu..Belki de sahip çıkarak,ona karşı vicdanlarını temizlemişlerdir kim bilir:)..Antalya'lılar turunç reçelini kahvaltıda yenen diğer reçeller yerine koymazlar..Özel anlam yüklerler ona..İkramlıktır örneğin..Tek başına ikram edilir..

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki turunç reçeli yazıp, arama yaptığınızda bir nokta dikkatimi çekti..1 gün öncesinden şekerde bekletilmesi..Evet bu diğer reçeller için uygun bir püf noktası ama, turunç reçeli gayet sert bir reçel olduğu için bu uygulamaya gerek yok...İşte size o muazzam reçelin tarifi:

Malzemeler:
3kg turunç(turunçlar sayılacak ve orta boy her 10 turunç için 1kg toz şeker)
3 kg toz şeker
1 orta boy limon
3-4 adet karanfil





İlk önce turunçlarımızı bir güzel yıkıyoruz.İnce rende ile dışlarını rendeliyoruz.Her bir turuncu 8 parçaya bölüyoruz.Turuncun meyve kısmını çıkarıyoruz.8'e böldüğümüz turunçların iç beyaz kısımlarını iyice sıyırıyoruz.Kalın ipliği yorgan iğnesine takıp, her bir kabuğu kıvırarak rulo yapıyoruz ve ipliğe sıkı sıkı diziyoruz.Baş kısmı ile ipliğin bittiği yeri düğümleyip halka haline getiriyoruz.Hepsini tamamladıktan sonra düdüklü tencereye koyuyoruz, üstüne 1,5 litre sıcak su döküp, düdüklünün ağzını kapatıp 10 dak haşlıyoruz.Düdüklüyü çeşmenin altında soğutup,kapağı açıyoruz.Sarı suyunu döküyoruz.Aynı işlemi 3 kez tekrarlıyoruz.

Reçelin püf noktası, acı suyunun üç kez sıcak su koyularak dökülmesi.Soğuk su koyulursa şayet sertleşir unutmayın.

Bir tencereye şekerimizi, üzerine örtecek kadar soğuk suyu koyup, 3 dört adet karanfil atıp, şurubu tatlı şurubu kıvamına gelinceye kadar kaynatıyoruz.İçine iplikli turunçlarımızı atacağız.Yarım saat kadar kaynatacağız.Kıvam biraz koyulaşınca, limonu sıkıp, bir iki taşım kaynatıp indiriyoruz.Soğuğuyunca iplikleri çekip, kavanozlara dolduruyoruz.
Tüm reçellerde bildiğiniz gibi ıslak kaşık ya da çatal asla kullanılmamalıdır.Yoksa reçeliniz köpürür...
Tekrar afiyet olsun...


SHARE

About Swt Bilişim

0 yorum :

Yorum Gönder